2010. július 2., péntek

Vaníliás feketeribizli zselé

Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal. Valahányszor zselézni kezdek, Tom Wolf klasszikus könyve  jut eszembe, aminek a gasztronómiához ugyan semmi köze, sokkal inkább a 60-as éveket cikizi, de a címe (és a novellák) zseniális. És mennyivel jobban hangzik, mint az hogy ribizlizselé?!



Szóval zselé és ribizli. Nálunk a családban egyedül  a 4 éves poronty imádja a ribizlit, úgyhogy neki kedvezve vettem pirosat is és feketét. Hát ez utóbbi még érhetett volna, lett belőle zselé. Mert ilyen formában már én is imádom, mióta kipróbáltam egy izgalmas levendulás varriációt.
Nálunk a befőzés nem ipari mennyiségeket jelent, hanem típusonként 4- 6-8 üveggel. Zselékből még kevesebb, ebből  most 2 kisebb üvegre futotta.

Vaníliás fekete ribizli zselé


Hozzávalók: 400 g fekete ribizli, 200 g piros ribizli, 3 dl víz, egy rúd vanília és decinként 100 g cukor. Nekem nagyjából 400 g kellett 4 decihez, 2 kanál zseléfix.

A ribizlit tisztítsuk meg és a vízzel együtt forraljuk össze. Nagyjából 30 perc főzéstől már jó állaga lesz. Ekkor tegyük egy gézlappal kibélelt szűrőre és egy éjszakán hagyjuk lecsöpögni.
Másnap mérjük le a lecsöpögött mennyiséget és decinként adjunk hozzá 10 dkg cukrot. (380 ml lett, úgyhogy  380 g kellett hozzá. Forraljuk össze. Keverjünk bele 2 evőkanál zselírozó anyagot és a vanília rúd kikapart belsejét.
Még melegébe töltsük befőttes üvegekbe és száraz dunsztba (előbb újságpapír tekerjük, majd pokrócba) hagyjuk kihűlni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jó ötlet!
Most már tudom mihez kezdjek a megmaradt ribizlivel!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails