Bár a szezámmagot legfőképpen a keleti konyhákban alkalmazzák sokoldalúan, azért a görög konyha is megbecsüli; már az ókorban létezett szezámmagos kenyér, majd megszületett a tömény állagú édesség a halva is, ami szinte az ország jelképévé vált.
Északon, magas tápértéke miatt reggeli mellé is gyakran kínálják. Sokféle ízesítéssel (natúr, kakaós, mandulás, diós, pisztáciás, rózsaolajas, kandírozott gyümölcsös) készítík, mézzel, vagy gyümölcscukorral édesítve.
Vagy ott van a paszteli, ami a müzliszelethez hasonlító szezámos szelet, magokból (pirított földimogyoró, vagy szezámmag) karamellizált méz és cukor keverékével nyakonöntve.
De felnőtt korom kedvence a tahin(i) krém, aminek nemcsak a natur változatát kedvelem nagyon, de nemrég felfedeztem a csokis változatát is. Nem annyira édes, mint amennyire ránézésre várná az ember, de a kakaó a szezámmal izgalmas ízkombinációt ad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése