2010. július 5., hétfő

Görög eperdzsem: Fraoula Glyko



A hellén vidék hagyományos vendégváró fogása a házi készítésű glyko, amit én sokáig nem tudtam hova tenni... mert végül is egyfajta lekvár, amit mi nem szoktunk büszkén a vendégek orra alá dugdosni. A görögök, a szirupban eltett gyümölcsöket kanalakra téve tálalják, amolyan bevezető fogásként kávé és egy pohár víz kíséretében.
A glyko alapja sokféle gyümölcs lehet; a narancs, a füge és talán a szőlő a legnépszerűbbek.
Az epres változatot leginkább Cipruson, illetve a Makedón területeken készítik, nem véletlenül, hiszen az innen származó gyümölcsök rendkívül zaftosak, zamatosak.

Görög eperdzsem

Hozzávalók: 1,8 kg eper, 1,1 cukor, 3 citrom kifacsart leve

Az epret megtisztítása után tegyük egy lábosba, szórjuk rá a cukrot, facsarjuk rá a citromok levét és hagyjuk állni egy éjszakára. (legalább 12 órára).Ezután forraljuk 5 percig, közben a keletkezett habot kanalazzuk  le a tetejéről. Hagyjuk pihenni ismét egy egész napon át, majd megint hozzuk forrásba és 10 percig főzzük. Amikor ezzel készen vagyunk, várjunk, míg kihül és töltsük sterilizált befőttes üvegekbe.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails