2010. július 20., kedd

Fekete olajbogyó pástétom


Az olajfa a szőlő mellett az első kultúrnövények egyike volt, amely a mediterránum térségében még az ókorban elterjedt. Táplálkozástani előnyeit a 70-es években kezdték felismerni; ugyanis sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amire az agynak szüksége van, az egyszeresen telítetlen zsírsava pedig a koleszterinszintet tartja karban. Európa legismertebb olajfatermelő országa Spanyolország, Olaszország és Görögország. Országon belül is minden egyes vidéknek megvan a jellegzetes  íze. Nekem a Peloponnészosz környékéről származó hatalmas, zaftos Kalamata bogyó lett a kedvencem. Ezt választom olíva olajban és bogyóban egyaránt, már jó 10 éve, szerencsére ideheza is vannak helyek ahol hozzá lehet ezekhez jutni.
Az olajbogyóból készült pástétom remek vitaminbomba és könnyű összeállítani. Mindössze a hozzávalókat kell turmixolni.


Fekete olajbogyó pástétom

Hozzávalók: 30 dkg magozott fekete olajbogyó(de lehet fekete és zöld vegyesen), 1,5 dl olíva olaj, 1-2 evőkanál citromlé, 1 kiskanál borsikafű, só (ha szükséges).

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails