2010. július 10., szombat

Sáfrányos, kardamomos turmix

Ez most ismétlés lesz; szeretném néhány kedvencemet a korábbi Marmalade-ról ide áthozni. Most Görögországé lesz a főszerep.

Kellemes, egzotikus ízű hűsítő ital, ezúttal (az első sugallat ellenére nem az arab világból, hanem ) Görögországból.
Tudom Görögországról nem mindenkinek a sárfánytermesztés ugrik be, pedig az innen származó sáfrány nagyon jó minőségű és intenzív aromájú.

Termesztik Krétán és a Kikládokon, itt többnyire saját háztartásuk ellátására.Nagyobb mennyiségben és az üzletek polcain viszont főleg a makedón földről való, Kozanis sáfránnyal lehet találkozni.

 

Sáfrányos, kardamomos turmix



Egy késhegyni sáfrányt 2 evőkanál meleg vízben fel kell oldani.  Negyed órát hagyd állni.

A turmixgépbe önts 2 bögre (2 decis) tejet, adj hozzá 1 evőkanál mézet, egy csipetnyi őrölt kardamom-t, a sáfrány esszenciát, dobj bele néhány darad jégkockát és turmixold össze.

Korfui barátaim, akiktől a recep is származik mozsárban zúzott pisztáciával szórták meg a tetejét, ehhez én inkább fahéjat használtam.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails