2012. február 4., szombat

Vérnarancs zselé


Mi más is lehetne ebben a zimankóban, ismét egy kis befőzés. Ezúttal vérnarancs zselé készült nálam. Örültem, amikor megláttam a piacon a vérnarancsokat, bár belül még vörösödhetett volna a húsa,  leve, így a zselém is vörösebb színt kapott volna...mint ahogyan azt előzőleg elképzeltem.
Idén nagyon serény vagyok befőzés terén, nemcsoda, hogy 5 éves lányom is kedvet kapott rá, egyszer csak látom, ahogy többször fordulva meg-megjelenik a konyhában, majd eltűnik néhány mandarinnal, kicsi lábossal, fakanállal stb.. és bent a szobában kutyulja a kis saját lekvárját. :-)) Lelkesedését látva cukrot adtunk hozzá, tűzön összerottyantottuk és elkészült az első gyereklekvár...mini üvegben...Amúgy kedvenc játékunk is lekvárokhoz kötődik, egyikünk a boltos, másikunk a vásárló, kis kosárral, játékpénzzel és kezdődik is már a szerepjáték a spájz ajtajában csücsülve...

Vérnarancs zselé

Hozzávalók: 1 naranacs (görög), 1 kg vérnarancs kifacsart leve, 120 g 3:1 ben befőzőcukor, 30 g kristálycukor.

1./ Forró vízben áztassuk 10 percig a narancsot, majd héjastul vágjuk negyedekbe és annyi vízzel, amennyi ellepi tegyük fel főni. Főzzük kb. 40 percig, amíg a lé 1 decire besűrűsödik.
2./ Facsarjuk ki a vérnarancsok levét. Ebből a mennyiségből 5-600 ml lesz.
3./ A narancs héját vágjuk le és csíkozzuk fel. Ezt a finora vágott narancshéjat adjuk a vérnarancs levéhez és a kétféle cukorral együtt főzzük sűrűsödésig.
4./ Töltsük sterilizált üvegekbe és tegyük szárazdunsztba.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails