2012. február 6., hétfő

Szendvicskenyér 2 x 20 percbenAmennyire kedvelem az ír szódakenyerek egyszerűségét, karakteres ízét, olyannyira szeretem ennek a szendvicskennyérnek a laza, omlós állagát, amelyet süts utáni 2-3 napig is megőriz. Remekül használható pirítosnak, szendvicsnek egyaránt. Nem morzsálódik, mint a szódabikarbónás változata. A keletsztésére, meleg helyen (lehet fűtőtest, vagy tűzhely tetején) szánjunk 2 x 20 percet; közben kicsit gyúrjuk át, majd hosszúkás formában a pihantetés után süssük meg jó forróra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt kb. 180 fokon.

Szendvicskenyér

Hozzávalók: 450 g kenyér liszt (BL80), 30 g friss élesztő, 3 kiskanál cukor,  2 kiskanál só, fél kiskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál joghurt, 400 ml meleg víz.

1./ 1 deci meleg vízben, 1 kiskanál cukor hozzáadásával futtassuk fel az élesztőt.
2./ A lisztet tegyük egy mély tálba, öntsük a közepére az élesztőt, és a többi tozzávalóval dolgozzuk össze.
Folyós tésztát kapunk. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára 20 perc alatt.
3./ Deszkán gyúrjuk át a tésztát, ekkor, ha szükséges szórjuk meg néhány  marok liszttel, hogy laza, de jól összedolgozható tésztát kapjunk.
4./ Kenjünk ki olajjal egy közepes méretű hosszukás formát, tegyük bele a masszát, szórjuk meg tetejét szezámmaggal és lefedve meleg helyen kelesszük újabb 20 percre.
5./ Ezután sütőbe téve kb. 35 perc alatt süssük meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails