2012. február 3., péntek

Miért, miért, miért olyan nehéz magyar és nem ketreces tartású tojáshoz jutni?

Mai napi puffogásom témája a tojás. Egyszerűen nem értem, hogy miért olyan nehéz szabad tartású (1-es számú), magyar (HU) tojásokhoz jutni? És miért van az, hogy mindenhol a külföldi termékeket tukmálják félreérthető csomagolásban, vagy felirattal az emberre?

Néhány piaci csalódás után már óvatos tojásvásárló vagyok,  már megnézem, hogy mit veszek: általában biot, vagy mélyalmosat, vagy szalmonella ellen kezeltet keresek, legidálisabb persze a szabadtartású lenne, de ilyen itt a közelemben nincs! A mélyalmossal jártam legutóbb pórul, mert szlovák volt...
Bio (0 kód) meg szallmonella ellen kezelt se nagyon van a közelben levő 3 nagyobb közértben, illetve, csak egyikben néha, alkalmanként...(CBA egyébként mind a három)
A tojásos nénik pedig itt az óbudai piacon 3-as, azaz ketreces tartású tojásokat árulnak, vagyis nem termelők, hanem nagybani céget képviselnek és az sem ritka, hogy nem magyar a termékük, hanem példul Szlovák.

Felüdülést jelentett legutóbb az Auchan-ban talált Szalmonella ellen kezelt tojás a győri Farm Tojás kft-től. A cég a Prémium termékek alatt ajánlja, de nem nagyon találom a honlapjukon, hogy fel lenne tűntetve, hogy nem magyar a termék... Vettem már ilyen átlátszó dobozban máskor is ugyanettől a cégtől...hát most a dobozban lengyel tojások voltak(PL), ami a dobozon sehol sem volt kívül feltüntetve!
...És akkor nézem a Gasztroangyalt, hogy mennyi remek magyar termelő van, 15-20 féle (!) burgonya, ízletes sajtok, egészséges termesztésű húsok stb....na jó, de kinek, ha nem nagyon lehet ezekhez hozzájutni...???

3 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Hát igen. Nem is emlékszem, láttam-e valaha 1HU tojást. A dobozon minden fontos adat egészen apró betűkkel van feltüntetve. Van olyan cég, aminek a dobozán nincs is feltüntetve a tartásmód, meg kell hát nézni a tojást. A műanyag dobozt alig lehet felnyitni, csak a tojások szétugrását kockáztatva a "magyar üzletlánc" kőpadlóján. S akkor kiderül, hogy ez is ketreces, bizony. A tojáson elmázolódott nyomtatásban az országjelet már észre sem veszem... Tapasztaltam, hogy a lengyel élelmiszerek általában jobbak, mint a magyarok, de ez az ottani "gyári" baromfira sajnos, nem vonatkozik, gondolom, a tojásra sem.
A Sp@r-üzletekben van néhol nagyobb tojásválaszték, biotojás is, ami kb. két- két és félszeresébe kerül a 3HU-nak.
Én is elgondolkoztam már, vajon a CBA "arca" milyen közönséget céloz meg a tévéműsorával meg a metróreklámjaival?
Az is szomorú, hogy itt ülök a számítógépemnél, van internet-hozzáférésem, zenei cd-im, könyveim, könyvtárba is járok, - és szemetet eszem.

Katucikonyha, írta...

Teljesen megértelek, küldöttem én is a problémával. Szerencsés vagyok, a sarkunkon van egy delikátesz bolt, hollandnak indult, de már majdnem teljesen magyar. Ők pl. a boldog tyúkfarmról hozzák a tojást (Zsámbok), szalm. ellen kezelt, de nem adnak nekik gyógyszert, hormont stb. Amúgy kettes, mélyalmos, de beszélgettünk és kiderült, hogy Mo.-on senki nem kaphatja meg az1-es kategóriát, mivel szabadon nem lehet tyúkot tartani, nehogy érintkezzenek más madarakkal és megfertőződjenek mondjuk madárinfluenzával. Árban amúgy olcsóbb, mint az Auchan, vicces... Tényleg szerencsénk van, mert a boltban (Szélmalom delikátesz) a Cserpes sajtműhely termékeit árulják, kenyérből is csak közelit, főleg adalékmenteset. Árban nem sokkal több, mint az Auchan, szerintem csak kereskedői hozzáállás kérdése...

Névtelen írta...

A piacokon újabban a "tanyasi" felirat a ketreces tartás garanciája.
Az egyedüli megbízható forrás az, ha vidéken járva megnézzük, hol tartanak baromfit és ott helyben vásárolunk 40-50 tojást. Ez általában jóval olcsóbb is, mint a hipermarketek bizonytalan eredetü biotojása. Az egyetlen gond az, hogy az ismeretlent ellenőrnek vélik és ezért nem mernek eladni. Ha egyszer megvan a kapcsolat, akkor már ezzel sem lesz gond.
A madárinfluenza-hisztéria már lefutott, semmilyen korlátozás nincsen érvényben. A tojás egyébként a közhiedelemmel ellentétben hónapokig is eláll a hütőben, sőt még a spájzban is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails