2012. február 2., csütörtök

Narancsos kuglóf citromsziruppal

A görög szigetek közül talán Krétán termelik a legízletesebb, édeskés narancsokat, citromokat. És persze a narancsvirág mézet, de ez most nem e post témája...
Szóval itt Krétán egész évben ízletes narancsos ételek kerülnek az asztalra, a saláták, vagy a húst kísérő fogások mellett ilyen is, mint ez a regglire kiváló, citrusokból álló, üde, joghurtos kuglóf. Sajnos a bio termelés nem annyire jellemző a narancsszüretre, mivel többnyire exportra kerülnek a narancsok. Kézzel szedik le a már érett narancsokat, mert a citrusfélék leszedésük után már nem érnek tovább,- óvatosan, hogy a héj olajsejtjei ne sérüljenek, mert akkor nem lehet eladni - vegyszerekkel tisztítják, leöblítik, majd viasszal fényesítik.Az alacsonyabb besorolású gyümölcsöket hálóban árulják, míg az I. osztályúakat párnázott dobozokban.
Ehhez a süteményhez sikerült ehte görög narancsot vennem, amúgy is előnyben részesítem a spanyol gyümölcsökkel szemben a görögöt, a citromokról nem lehet tudni, hogy honnan valók, vagy hogy miféle, milyen fajta...(az óbudai piacon még az életben nem láttam olyan kiírást, hogy pl. meyer citrom :-)))), mint ahogy a krumpliból is csak 4 féle létezik: rózsa, ella, kifli és az újburgonya...:-((( )

Narancsos kuglóf citromsziruppal
Yaourtócake me Portokali, kai lemoni syrup


Hozzávalók: 25 dkg puha margarin, 1 bögre (2,5 decis) cukor, 3 tojás, 200 ml joghurt, 1 maréknyi polenta, 2,5 bögre süteményliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 narancs leve és reszelt héja, kandírozott narancshéj ízlés szerint.
Sziruphoz: 1 deci víz, 3-4 evőkanál mézzel felforralva, 1 citrom leve belefacsarva.

1./ Robotgéppel keverjük krémesre a vajat a cukorral.
2./ Egyenként keverjük bele a tojásokat. Minden egyes után átkeverve.
3./ Adjuk hozzá a joghurtot és a narancs kifacsart levét, lereszelt héját.
4./ Fakanállal dolgozzuk össze a masszával a sütőporral elkevert liszttel, és egy kevés polentát. (A lisztet érdemes beleszitálni).
5./ Jöhet bele a kandírozott gyümölcs.
6./ Előmelegített sütőben kb. 180 fokon süssük kb. 40 percig. Közben forraljuk össze a sziruphoz valókat: 1 deci víz 3-4 evőkanál mézzel felforralva, 1 citrom leve belefacsarva.
7./ Amikor a süti megsült, hagyjuk a formába pár percig, majd fordítcsuk ki és locsoljuk meg alaposan a langyos sziruppal.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails