2012. január 12., csütörtök

Egy kis napfény a télben: mandarinlekvár


A befőzőszezon nálam már januárban kezdődik. Imádom, hogy a citrusgyümölcsöket télen is el lehet tenni, sőt ajánlott is, mivel ekkor van szezonjuk. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű napsárga színűk feldobják az ember hangulatát.
Tavaly narancslekvár mániám volt, idén kedvet kaptam a mandarinra. Most a piacon gyönyörű mézédes, magnélküli mandarinokat lehetett kapni, elég jó áron (kb. 270 ft kilója). Kísérletképpen 1 kilónyi mennyiséggel indítottam, abből 2x 250 ml-es mennyiség lett. Szóval nem sok, de kezdetnek épp megfelelő.

Hozzávalók: 1 kg mandarin (ez kb. 700 g mandarinhús), 1 citrom leve, 200 g 2:1 befőző cukor, kb. 10 dkg kristálycukor, 2 nagyobb mandarin leve

1./ A mandarinokot forró vízzel leöntjük és kb 1 óráig áztatjuk benne, abban a hiszemben, hogy így megszabadítjuk a szennyeződésektől. Ezutén hámozzuk le a mandarinok héját, a szebbeket tegyük félre és csomagoljuk muszlinkendőbe.
2./  Kicsit macerás ugyan, de bontsuk szeletekre a mandarint, és szedjük le hártyáját.

3./ Daraboljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és egy éjjen át hagyjuk, hogy levet eresszen. Lógassuk bele a muszlinkendőbe csomagolt gyümölcshéjakat is.
 4./ Facsarjunk hozzá egy citrom és a 2 mandarin kifacsart levét is.
5./ Főzzük, amíg a gyümölcsdarabok megpuhulnak. Turmixoljuk össze, főzzük addig, míg besűrűsödik.Öntsük sterilizált üvegekbe és csomagoljuk száraz dunsztba (újságpapír, pokróc).

2 megjegyzés:

Vesta írta...

Nagyon egyre járt az agyunk :))

http://vesta007.blogspot.com/#!/2012/01/gyomberes-mandarinlekvar.html

Ági, aki főz írta...

Valami hasonlóra készülök magam is :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails