2012. január 31., kedd

A legújabb hóbort: ír szódás kenyér (alap)


Frissen sült kenyér illata. Omlósan, önmagában, vagy különböző kencékkel, vajjal, lekvárral … Mindezt otthon, a saját konyhában előállítva. Idilli kép, amely nem elérhetetlen.
Nem vagyok az a nagy rákészülős fajta, sokszor nincs időm és türelmem az órákig tartó kelesztésre, ezért az ír szódáskenyér ideális számomra. Nincs benne élesztő, nincs kelesztési idő. Van benne szódabikarbóna, víz helyett író, vagy joghurt, ínyenceknek akár sör is!
Formája kissé lapos, állaga tömörebb. Íme egy alap varriáció.


Hozzávalók: 500 g félfehér búzakenyérliszt BL112, 1 kiskanál só, 1 kiskanál szódabikarbóna, 400 ml joghurt, szezámmag

1./ Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, és a szódabikarbónát. Öntsük a közepébe a joghurtot és dolgozzuk össze. Egy lágy tésztát kapunk, amiből formázzunk nagy cipót.
2./ Tetejét vágjuk be éles késsel, szórjuk meg szezámmaggal és forró sütőben süssük kb. 30-35 percig.

4 megjegyzés:

Daisy írta...

Nagyon tetszetős lett!
Egyszerűnek tűnik, de mégis el lehet rontani. Nekem sikerült.
Próbáltam már párszor szódás kenyeret sütni, de mindég nagyon precíz voltam,vagyis mára rájöttem, hogy egyáltalán nem szabad dagasztani.
Mostanában gondolkozom azon, hogy újból meg kellene próbálni.
A River Cottage műsorban láttam legutóbb, hogyan készítik.

Marmalade írta...

Igen, a River Cottage-ban említett sörös-almás-cheddar sajtos változat izgat mostanában! Valamikor meg is csinálom!

euthymia írta...

Szia, valamiért régen jártam erre, de most eszembe jutottál és be is tettelek rss-be :)
Pont a napokban ettem ír-szódás zsemléket, de boltból hoztam, nem magam csinálatm, viszont, lehet, hogy majd jól kipróbálom!
Szép napokat, finom falatokat :)

Marmalade írta...

Örülök Eu, hogy visszataláltál! :-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails