2012. január 17., kedd

Az isteni 3 lapos krémes!

Soha nem idegenkedtem a kissé munkásabb süteményektől, igaz elkészítésüket meghagytam hétvégére, vagy ünnepnapokra. Ízvilágában egy kicsit a mézes krémesre emlékeztet ez az isteni finom sütemény. Tipikusan olyan, amit vidéken csak lakodalmakkor és ünnepnapokon készítenek.  Én is megvárom a nagyobb ünnepeket, mint a Karácsony, vagy a Húsvét, hogy elkészítsem, vagyis nem készül olyan sokszor nálunk sem, pedig az egyik kedvencem és nem is annyira macerás, mint ahogyan azt először gondolná az ember. Tényleg csak a 3 lapot kell kinyújtani és kisütni, majd a vaníliás és csokikrémmel összeállítani a lapokat. Másnapra már omlós is.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbona, 5 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál langyos méz
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor
Csokimáz: 5 evőkanál víz, 10 dkg cukor, 1 evőkanál margarin, 2-3 evőkanál kakaópor

1./ Keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Adjuk hozzá a mézet és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
2./ Osszuk a tésztát 3 részre és formázzunk belőle cipókat. Nyújtsuk ki és egy tepsi hátoldalán süssük ki egyenként kb. 6-8 perc alatt.Nagyjából 170 fokon.
3./ A krémhez melegítsük fel a tejet és sűrítsük be a liszttel. Keverjük hozzá a puha margarint és a cukrot.Keverjük csomómentesre és tegyük a hűtőbe kissé dermedni.
4./ Majd válasszuk ketté a krémet, az egyikhez keverjük bele a vaníliás cukrot, a másikhoz a kakaóport.
5./ Összeállításához: az alsó lapot kenjük meg csokikrémmel, jöhet erre a 2. lap, majd a vaníliakrém és a 3. lap. Ennek a tetejét kenjük be csokimázzal.
6./ A mázhoz forraljuk össze a vizet a cukorral. Adjuk hozzá a kakaóport és a margarint.A mikor besűrűsödik és kihűlt kenjük a süti tetejére.

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nálunk egy nagyon hasonló süti Ági szelet néven fut, annyi különbséggel, hogy a "fehér" krémbe nem vaníliás cukor kerül, hanem egy citrom reszelt héja és a leve.

Isteni a kakaós krémmel párosítva!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails