És most akkor jöjjön egy ehető változat a mézeskalácshoz. Az elmúlt évek során többféle receptet kipróbáltam, olyat is, amit mézeskalácskészítő mester ajánlott, a tészta nem mindig sikeredett tökéletesre - már ami az állagát illeti, vagy még nyers állapotába volt kökemény, vagyv árni kellett a puhulásig néhány napot és hetekkel karácsony előtt ajánlott volt elkészíteni. Egy gyerekes családba, meg egy dolog nincs idő. És ahogy a gyerkőcöm is mondja arra a kérdésére, hogy mikor lesz már karácsony és meghallaja , hogy néhány nap múlva..."én nem szeretek várni!" - mondja
Éppen ezért ez egy nagyon jó kis recept, ugyanis nem kell napokig pihentetni a nyers tésztát, majd heteken át érlelni egy fémdobozba; már az első naptól kezdve puha, omlós díszíthető.
Ennek köszönhetően hamar el is fogy, nálunk már a többedik széria készül. A gyerkőc viszont mindig lelkesen díszíti cukormázzal, ami nálunk porcukor + víz, citromlé, vagy porcukor+gyümölcsszörp (pl szeder, áfonya) színezékéből áll. Olykor kerül rá drazsé, zizi és aszalt gyümölcs is.
Mézeskalács angyalka
(könnyű és gyors változat)
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 15 dkg méz (vegyes virág a legjobb), 30 dkg liszt, 1-2 kiskanál mézeskalácsfűszerkeverék, 1 kiskanál szódabikarbóna
Díszítéshez: porcukor, kevés víz, vagy szörp
1./ Keverjük habosra a vajat a cukorral.
2./ Adjuk hozzá a többi hozzávalót; a mézet, a fűszerkeveréket, szódabikarbonát, lisztet és gyúrjuk össze.
3./ 10-15 percre tegyük be a hűtőbe, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra.
4./ Szaggasunk belőle figurákat, ember, vagy angyalka stb és 8-10 perc alatt süssük meg kb. 170 fokon.
5./ Amikor kihűlt díszítsük cukomázzal.
1 megjegyzés:
Tojás nem is kell bele?
Megjegyzés küldése