2011. június 18., szombat

Last minute bodzaszörp

Volt már néhány találkozásom a bodzával, szeretem teáját és megkóstoltam palacsintatésztába mártogatva,  forró olajban ropogósra sütve.  Virágát a májusi, júniusi időszakban érdemes szedni, bogyóit augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük. Most - vidéki kiruccanásunk alatt - egy utolsó hajrával sikerült szép virágokat szedni, nem is keveset, így régi vágyam teljesült, nekiálltam a házi készítésű bodzaszörp gyártásának.


Bodzavirág szörp


Hozzávalók: 30-45 ág bodzavirág tányér,  2 db citrom, 1,8 l víz, 1,5 kg kristálycukor,  10 g citromsav

1./ Tegyük a bodza virágokat egy nagy befőttes üvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.  2./ Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot és fedjük le. Hűvösebb helyen áztassuk egy-két napon keresztül.
3./ Másnap szűrjük át, levét öntsük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat és forraljuk össze szirup sűrűségűre.
4./ Forrón töltsük üvegekbe, tetjét  zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails