Volt már néhány találkozásom a bodzával, szeretem teáját és megkóstoltam palacsintatésztába mártogatva, forró olajban ropogósra sütve. Virágát a májusi, júniusi időszakban érdemes szedni, bogyóit augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük. Most - vidéki kiruccanásunk alatt - egy utolsó hajrával sikerült szép virágokat szedni, nem is keveset, így régi vágyam teljesült, nekiálltam a házi készítésű bodzaszörp gyártásának.
Hozzávalók: 30-45 ág bodzavirág tányér, 2 db citrom, 1,8 l víz, 1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav
1./ Tegyük a bodza virágokat egy nagy befőttes üvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. 2./ Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot és fedjük le. Hűvösebb helyen áztassuk egy-két napon keresztül.
3./ Másnap szűrjük át, levét öntsük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat és forraljuk össze szirup sűrűségűre.
4./ Forrón töltsük üvegekbe, tetjét zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése