2010. szeptember 23., csütörtök

Egyszerű kakaós-szezámos keksz



A szezámmaggal viszonylag újkeletű barátságban vagyunk, öt éve, még a lányom születése előtt ismerkedem meg a makrobiotikával, ahol az egyik legfőbb hozzávaló a gomashió, a szezámsó. Remek kalciumpótló forrás és finom fűszersó. Azóta gyakran főzök vele. Leinkább persze ebben a formában, de isteni finom levesbe, ha tahiniként kerül bele,  remek tésztaöntet készíthető belőle (erről a Csatnin írtam), sőt édes sütemény is.  A legkedvesebb Top 5 receptemet válogattam össze a Nők Lapja Café számára.

Kakaós-szezámos keksz

Hozzávalók:
• 20 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál keserű kakaópor, 10 dkg barna cukor, 2 kiskanál méz, 1 csomag vaníliás cukor,1 dl tahini (szezámkrém), 1-2 evőkanál szezámolaj (ennek hiányában olvasztott margarin), 2 tojás

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a kakaóporral. A barna cukrot dolgozzuk össze az olajjal (vagy az olvasztott vajjal), a tojásokkal, a szezámkrémmel (tahini) és a mézzel.
Öntsük egybe a kétféle masszát, és gyúrjuk egy nagy gombóccá. Formázzunk belőle diónyi méretű labdákat, hempergessük meg a kristálycukorban, és tegyük sorban egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét lapítsuk le egy pohár aljával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük. Ne hagyjuk sokáig a sütőben, mert megkeményedik.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails