2007. március 1., csütörtök

Konyhai kör-kördés

A kedves Aubergine utolért egy kördés-görgeteggel, amit nem is olyan rég Kicsi Vu  indított el. Lázas számolásom és számvetésem végeredménye a következő:




   1. Hány szakácskönyved van? Végre van ürügy megszámolni: 119 könyv, (Te jó ég, csak a Zuram el ne olvassa ezt, mert a szakácsújságaimért (Magyar Konyha, Good Food és társaik), amiből viszont tőbb száz van, már így is hétről hétre meg kell kűzdenem, mert már nem tudjuk hol tárolni. Pontosabban én képes vagyok bárhol.) És mintegy 20 kisebb-vékonyabb brossúra-szerű receptes füzet.
   2. Melyik a 3 legkedvesebb? Jogos a kérdés, mert van olyan amit ki sem nyitottam azóta, amióta megvettem. (Ajaj, csak ezt se olvassa el a Zuram, mert az újságjaim sorsára jutok!). Gyakran előveszem Nigella How to be Domestic Goddess-t, a Women’s Weekly Middle Estern-jét és mostanában a Tiszta ízek vegetárius szakácskönyvet. De leggakrabban a saját kézzel írott és hosszú évek alatt összegyűjtött, ellesett, megkóstolt, kikísérletezett recpteket tartalmzó füzetemből főzök.
   3. Melyikek várnak beszerzésre? Szeretem az olyan tipúsút, amelyik a recepen kívül valamilyen ismeretet is közöl, helyi konyhát mutat be, vagy egy-egy étel eredetéről, keletkezéséről mesél. Amire most vágyom az Nigellától a Feast, Özcan Ozan A szultán konyhája és Jennifer Appel: Magnolia Bakery Cookbook..

4.       Milyen konyhai kütyük után vágyakozol? Épp Aubergine oldalán sóhajtoztam egy commentben a tagine-edény után, ez most is aktuális. Szegény jó öreg botmixeremet szeretném lecserélni, de kidobni nincs erőm, úgyhogy addig használom, ameddig bírja. És jó lenne még egy Kitchen Aid robotgép. Ez utóbbi ugyanis nálam státusz szimbólum. Egyrészt mert Nigellának és Jaminek is ilyen van, tetszik a dizájnja és az ára is. (Mintegy 100 ezer forint). És tudom,hogyha egyszer Kitchen Aidem lesz, akkor a konyhám is akkora lesz, mint egy szoba, közepen „szigetecskével”, amúgy angolosan.!

5.       Kedvenc fűszereid? Curry, fahéj, kapor, fokhagyma

6.   Mit rendelsz leggyakrabban étteremben?  Levesből jöhet az Újházy, a májgombóc, vagy valamilyen ragú lé. Főételből itthon többnyire csirkét, külhonban viszont halat, vagy valamilyen tengeri herkentyűt, esetleg bárányt rendelek.

Lássuk miből főz Ági, Zsé és Pocblog lakója?

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails