2007. március 11., vasárnap

Spenótos-fetasajtos falatok (Spanakopita)


Előre bocsájtom, hogy nem ez volt életem legjobb hete. Mint olvasó, alig bírtam visszafogni magam, amíg a többiek finomabbnál finomabb ételekkel bombázták gyomornedveimet, (amelyek közül Mamma, Húsvéti sonkagombóclevese és Lila Füge csirke curryja igazi ördögi kísértésként csábítgatott, hogy már (a fenti ételek híján) majdnem egy mezei gépsonkás szendvicsbe haraptam), addig jómagam a lustábbak közé tartoztam. (indoklást lásd alább – hátha valaki nem kiváncsi tovább a siralmaimra). Pályaművem a kezdeti nagy alkotói tervekből szétfoszladozva, végül a biztosabb és a gyakorlatban nálam már jó bevált görög előétel, egy spenótos táska lett.

Spenótos-fetasajtos falatok

(Spanakopita)

Hozzávalók: egy csomag zöldhagyma, 50 dkg spenót, 15 dkg feta sajt, 1 tojás, 1-2 csomó petrezselyem,  szerecsendió, réteslap.

A zöldhagymát és a spenótot kevés olajon megpárolom, majd hozzákeverem a többi tartozékot is: a  petrezselymet apróra vágva, a fetasajtot szétmorzsolva, szerecsendiót, ízlés szerint.

A tésztalapokat egyenként csíkokra vágom, olvasztott vajjal kikenem, aljára egy halom spenótos tölteléket teszek és mint a zászlót, háromszög alakban felhajtom.

Tepsire fektetem, tetejét olvsztott vajjal megkenem és kb. 20percig sütöm.

Heti summa:
Egy héttel húsvét előtt, a hetek óta tartó húsnélküliségben elfáradt a szervezetem. Ráadásul naponta háromféle ételt főzök, egyet a babónak (neki kétszer,  egy gyümölcspüréset és egy főzelékeset), egyet az apjának (lehetőleg valami húsosat) és egyet magamnak (valami vegát). És mivel most már tényleg kimerülőben az energiatartalékaim, ez utóbbin (vagyis magamon) spórolom meg az időt. Hol van már a kezdeti indiai krisna konyhából vett lelkesedés a paneer golyók, tofu ragukból szárnyaló kreativitás? Na jó, egy-két előre csomagolt tofuburger lapul a hűtőbe…de egy gasztrobloger előrecsomagolt terméket egyen? Lyukad a suszter cipője? Ráadásul meg is feledkezem róla.
Heti veszteségek:
- rosszul sikerült krumplis pogácsa,
- eltörött borospohár (természetesen a készletből)
- eltörött madagaskári bourbon vanília esszencia (ez fájt a legjobban).
Sebaj, most már mindjárt itt a Húsvét és én húst hússal eszek majd…egészen addíg, amíg egy fogyókúrába bele nem kezdek, mert a tévhittel ellentétben a húsnélküliség egyáltalán nem fogyaszt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails