2007. március 18., vasárnap

Kókuszos halcurry



Lassan a lakosság azon kisebbik feléhez tartozom, akik még egyáltalán nem jártak Indiába, és ahogy a mellettem cseperedő csöppséget elnézem, még egy jó darabig nem is fogok. Mert vele még nem merek elindulni, nélküle meg nem érdemes. (És persze nagyvonalúan hallgatok az úthoz szükséges anyagi fedezetről, pontosabban ennek hiányáról.)

De sebaj, mert a nagyon jó, többnyire angol nyelvű szakirodalom, és a blogtársak ezen irányú konyhai serénykedése mellett, már tanfolyam keretein belül  is ismerkedhetünk az indiai gasztronómia bizonyos irányzataival.

Elkészítése: ½ csésze kókuszreszeléket száraz serpenyőbe megpörkölök. Ettől isteni kókuszos illóolajok szabadulnak fel. Ehhez hozzáadok 2 gerezd fokhagymát felaprítva, 3 kiskanálnyi chilit, 2 kiskanál koriandert, 1 kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál tamarind pürét (lelőhelye Azsia bolt, vagy Culinaris), felöntöm 150 ml hideg vízzel és összeturmixolom. 1,5 fej hagymát vajon megpárolok és hozzáöntöm a kókuszos turmixot. Lassú tűzön főzöm, közben hozzáadok még egy kis doboz paradicsom konzervet, 150 ml kókusztejet, curry por, és 1 evőkanál mézet.Főzöm, sűrítem.

Legvégül kockára vágott busafilét teszek bele. (Természetesen tengeri halfilé is jó hozzá) és a hallal együtt úgy 15 percig párolom. Akkor jó, amikor a mártás sűrű lesz a hal puha, fehér.Köretnek aszaltgyümölcsös rizst adtam mellé.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails