2012. december 23., vasárnap

A halászléról„Egy gondolat bánt engemet…” ebben a  nagy karácsonyi hajrában, ami itt a blogon kissé visszahúzódva talál, én lettem idén a halfelelős, édesanyámtól átvéve a staféta botot. És ugyebár egy nagy családi összejövetelen, – ami nem nálunk lesz – mégsem állít be az ember amolyan „last minute halászléval”…És mert mondta az Uram is,–aki ugyan nem Tibi, de néha megmondja – hogy bizony echte magyaros legyen, halból főzött alaplével, passzírozva,haldarabokkal ahogyan eddig nem, és persze ikrával, tejjel gazdagon, ahogyan eddig is volt!
Milyen is a jó magyaros halászlé?
Amikor vendéglőben rendelünk belőle, határozott elvárásunk van a felől, hogy milyen legyen. Legyen tüzes, sötét vörös, sűrű a leve, dúskáljon ikrában, tejben és ússzkáljon benne(no persze csak képletesen) jó néhány halszelet. Természetesen ponty és harcsa. Íze tömör, csípős. Kísérője egy hatalmas karéj fehér kenyérszelet.
És mindjárt két echte magyar halászlé is létezik nálunk. Mert van a  tiszai és van a dunai iskola. A két módszer különbsége nagyjából úgy fogalmazható meg, hogy a tiszainál először alaplé készül, majd ebbe kerül a hal, míg a dunaiba egyszerre főzik és gyufaszállra vágott tésztával tálalják. Mint megtudtam a passzírozás az nem echte, hanem a vendéglősök hozadéka.
Kell a ponty!Emlékszem gyerekkoromra, hogy ilyentájt előfordult, hogy a fürdőszobába toppanva két hatalmas ponty is úszkált a kádban. Mint kiderült szomszédék hozták át, hogy a duna koszos vizét kiúszhassák magukból és az egyik, ezek közül a hatalamas példányokból a mi ünnepi asztalunkon lett feltálalva. Szerencsére a kupáncsapás, a pucolás, és a feszeletelés nem igazán nemes feladatát drága Szomszédék felvállalták. Sok ünnepi halvacsorát fogyasztottunk így el. Gazdag halászlé, rengeteg rántott ponty és harcsa, majonézes, vagy éppen hagymás ecetes burgonya salátáva.
Idén enyém a staféta, és már az igényeket nem elégíti a sok belsőség, kell magam csinált halalaplé, passzírozás és hal szelet.
De azért megjegyzem, hogy nem úszkálnak most sem pontyok. A halasnál kaptam haldarabkákat halászléhoz, és nagyobb felvágott patkó pontyszeletet is.
A terv a következő:
Kicsit megpirítom a felaprított vöröshagymát és rádobom a haldarabokat és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Főzöm, amíg megpuhul és átpasszírozom. Ebbe a lébe kerül bele majd a fagyasztott bolti halászlé alap és a patkószerű halszeletek, ikra, tej.Sózom, borsozom és örölt pirospaprikával is megszórom.
Korábbi “last minute” változat:
A halászlé (1-2 dobozzal) sűrítményt felöntjük kb.2 liter vízzel. Amikor felenged hozzáadjuk a halászlékockát, haltejet és az ikrát is. 30-40 percig főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával.

1 megjegyzés:

Ani írta...

..további fontos ismérve a jó halászlének, hogy nincs benne alaplé kocka! A hal gerincét, fejét, azaz a csontos részeket megfőzni, átpasszírozni, ha totál puha. Ettől lesz sűrű leve. Na majd utána jöhet a többi. Ja, és apróhal megy alaplébe+ pl. a ponty - azaz nemes halak - csontos része. A végén kerül csak bele az irdalt filé. Bocs, hogy beleszóltam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails