2010. augusztus 17., kedd

Pillecukor-hadművelet

Amerikai diákokat kísérgetve egy kiránduláson előkerültek a nyársak. Jó magyar szokás szerint tűzdeltünk rá húst, hagymát, paprikát, szalonnát, amikor az egyik diák zsákjából egy zacskó óriás marshmallow -t húzott elő és azt tartotta a tűz fölé. Persze a szemünk kikerekedett, később pedig pislogni is elfelejtettünk, amikor ez a karamellizált pillecukor két csokis keksz közé került. A kostoló során, ahogy a pillecukor és a csokoládé szétolvadt a szánkban vonásaink láthatóan kisimultak. Rendkívül finom – mi tagadás kissé gejl édesség, de ajánlom megkóstolásra mindenkinek. Tábortűz helyett a konyhai tűzhely, vagy egy gyertya lángja is megteszi.

Mint ahogyan ezt a kakaós, pillecukorréteggel befedett sütit, vagy a pillecukorral töltött muffint, vagy egy reformos kókuszos-zabkorpás-pillecukros kekszet, amit a Nők Lapja Café számára készítettem.

Pillecukros kakaós szelet


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg barna cukor, 100 g étcsokoládé, 3 evőkanál kakaópor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 15 dkg liszt, 150 g mini fehér pillecukor.
A csoki krémhez: 5 dkg puha vaj, 3 evőkanál keserű kakaópor, 100 g porcukor.

Olvasszuk fel az étcsokoládét és keverjük össze az olvasztott vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a vaníliás cukrot és a sót. Szitáljuk hozzá a lisztet és forgassuk össze. Sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb tepsit és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. Ekkor szórjuk meg a tetejét mályvacukorral és forró sütőbe tegyük vissza 2 percre, hogy a cukor megolvadjon. Vízbe mártott késsel kenjük egyenletesen el a tetején a pillecukrot. Fedjük be csokikrémmel. Ehhez keverjük össze a puha vajat a kakaóporral és a porcukorral.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon izgalmas, biztos finom. El is mentem :)

Alexa Christi írta...

Nekem is újdonság volt ez a pillecukor sütés, az egyik legkedvesebb barátnőmet hívtam el szalonnát sütni, és Ő hozott pillecukrot, hogy a gyerekek süssék meg a nyárson. Nekem is kerekedett a szemem, viszont azóta minden tűzrakásnál sütni kell:-)
Fel tettem én is a blogomra a hadműveletet vagy két hete.

Piszke írta...

Nálunk képesek szezonon kívül gyertyalángnál sütni :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails