2011. november 23., szerda

Karácsony kollekció: Szilvás, fügés chutney


Mostanában felélénkült chutney készítési mániám, és mivel nagyobb mennyiségű szilvalekvár eltevésére idén szeptemberben nem volt kapacitásom,(ugyanakkor igencsak vágyom az ízére) olykor, ha a piacon még látok szilvát, kisebb szériás chutneyban, esetleg ízesített zselében gondolkodom.
Ez a fügével dúsított változat remek kiegészítője lehet az ünnepi pulykasültnek, de önmagában, házi készítésű ajándéknak is remek!

Hozzávalók: 300 g aszalt füge, 500 g szilva, 1 fej lila hagyma, 3,5 dl piros borecet, 1 kiskanál só, 400 g barna cukor, 2 kiskanál fűszerkeverék (örölt szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér)

1./Vágjuk félbe a szilvákat, magozzuk ki. Daraboljuk fel a fügét és tegyük egy lábosba. Adjuk hozzá a felaprított lila hagymát.
2./ Öntsük rá a borecetet és forraljuk fel. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és alacsony hőfokon kevergetve sűrítsük, pépesítsük össze.
3./ Sterilizált üvegekbe töltsük, majd állítsuk néhány percre feje tetejére.
4./Csomagoljuk újságpapírba, majd meleg paplan/takaró közé.

3 megjegyzés:

Petra írta...

Már régen készülök chutney-t készíteni. Tetszik a recepted. Lehet, hogy most butaságot kérdezek, de friss fogyasztásra esetleg lehet fagyasztott szilvát is használnom?

ChezSandra írta...

Nálunk is nagyon megy mostanában chutney. Szerintem a karácsonyi csomagba is kerül majd a családtagoknak és a barátoknak :)

Marmalade írta...

Fagyasztott szilvából még nem készítettem, de nem tartós verzióban el tudom én is képzelni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails