2011. február 2., szerda

A tavalyi év felfedezettje!

A karácsonyi és a szilveszteri vendégjárás azért jó, - túl persze a társadalmi eseményen - mert  mindig találok valami gyöngyszemet, amit eddig még nem kóstoltam. Ennek az aprósütinek az alapja, gesztenye, a csúcsa diós-kekszes massza, egy középén megbúvó meggyszemmel.
Amikor a receptet átküldte barátném, akkor szembesültem a címével, "morgó hegycsúcs" és a neten kering belőle egy-két változat.
A formázást megkönnyíti egy citromfacsaró belseje :-)))
Íze isteni!
A saját változatomból a tojásokat elhagytam, írtózom tőle nyersen, és több tejet adtam hozzá. Ezt előzőleg felforraltam és lehűtöttem.


Morgó csúcs 




Hozzávalók: 35 dkg darált keksz,10 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 2 nagyon friss tojás (én elhagytam), 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré,10 dkg vaj vagy sütőmargarin,kevés rum, esetleg rumaroma, kristálycukor, esetleg 1-2 evőkanál tej(több mehet belőle), magozott meggy
kézi citromfacsaró

Keverjük össze a keksz 2/3-t 10 dkg darált dióval, 25 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral és néhány kanál tejjel.(Tojás hiányában egy deci is mehet bele).
Egy  másik edényben dolgozzuk össze a felolvasztott gesztenyemasszát  5 dkg porcukorral, 15 dkg darált keksszel, 10 dkg puha vajjal vagy margarinnal és egy kis rummal (vagy aromával).
A diós masszából nedves kézzel formázzunk golyókat,  forgassuk kristálycukorba és nyomkodjuk bele egy felfordított kézi citromfacsaró üregébe, amit előzetesen folpackkal kibéleltünk.
Nyomkodjunk bele egy-egy magozott meggyszemet, és zárjuk le a gesztenyemasszával.
A formából a folpack segítségével könnyen ki lehet szedni, de valaki az ütögetős változatra esküszik.

2 megjegyzés:

Vea írta...

Szia!
Ezt én is készítem már elég régóta. A citromfacsaró belsejét teljesen fölösleges kibélelni folpack-al, mivel a cukor miatt simán kijön belőle.
Vea

Daisy írta...

A tavalyi év felfedezettjeként nézz be hozzám légyszíves!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails