2010. november 4., csütörtök

Sütőtöklekvár, archiv

Rendezgetem írói bibliográfiámat, (értsd: netről vadászom elő a megjelent anyagaimat, amiket anno szerettem írni, készíteni, mindent ami gasztroval, életmóddal kapcsolatos), hogy itt is meglegyenek egy helyen...Az ilyen téli bekucorodás a lakásba mindig kamratöltögetésre, vagy épp sütőgetésre ösztönöz. Szeretek különböző ízekkel kísérletezni, egyik kedvencem a sütőtöklekvár is, amit vagy két éve készítettem először az nlc-nek,  kiváló kiegészítő húsok, vagy tofus ételek mellé, mintha csatni lenne.Mivel eltarthatósága viszonylag rövid, úgy fél-egy év, folyamatosan újragyártás alatt van.Igaz 2-3 üveggel épp elég belőle.
A sütőtököt párolni is lehetne, de valahogy édesebbnek találom, ha sütőben sütöm elő.



Sütőtöklekvár

Hozzávalók: kb. 2 kg-os sütőtök, 500 g cukor, 1 citrom leve, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg

Szeleteld fel nagyobb darabokra a sütőtököt, és sütőben 45 perc alatt süsd puhára. Ezután hámozd le a héját.

Az előkészített sütőtököt a cukor hozzáadásával tedd egy lábosba, és kezdd el alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzni. Fél óra elteltével pürésítsd botturmixszal, majd add hozzá a fűszereket és a citrom levét. Főzd tovább 20-25 percig. Amikor már rotyog, akkor elkészült a lekvár.
Öntsd előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsd a feje tetejére.

2 megjegyzés:

Alexandra írta...

Ma elkészítettem (kevesebb cukorral) és nagyon finom lett.
Köszi a receptet!

Marmalade írta...

Alekszandra, igazán örülök! Az mondjuk igaz, hogy a cukor mennyisége függhet a sütőtök édes ízétől is...ezzel ki is egészítem a szöveget...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails