2010. október 17., vasárnap

Madártej

A magyar elnevezése kissé rossz asszociációkhoz vezethez, jobban  tetszik a "floating island "úszó szigetek" elnevezés, amely nemcsak az angolszász területen, hanem a francia nyelvben is így van. Persze a madártej most már számunkra madártej marad. Engem az elnevezése sosem zavart, gyerekkorom kedvenc desszertje volt. Érdekes módon felnőtt fejjel nem nagyon készítettem.
A Zuram egyetlen desszertje (az idők során ehhez másodiknak mögé sorakozott a kókuszgolyó), amit el tud készíteni és udvarlásunk elején kedveskedett is vele. Iszonyatosan híg lett, mert ő úgy szereti. Én meg sűsű krémesen. Ez két az álláspont az elmúlt 14 évben semmit sem közeledett egymás felé!

Madártej



 Válasszunk szét 6 tojást a sárgájától.
Egy liter tejet és egy rúd  kikapart vaníliát lassú tűzön forraljunk fel. A tojások sárgáját keverjük össze 15 dkg cukorral és tűzről levéve sűrítsük be vele a tejet.Tegyük félre hűlni.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, 3-4 evőkanál cukorral verjük fel kemény habbá és szaggasuk forró vízbe.
Ehhez a művelethez csak egy-két perc kell. Szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére. (Hogy őszinte legyek néha a galuskákat a forró tejbe szaggatom, majd leszűröm és csak utána sűrítem be a cukros tojással.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

ki tudná megmondani, miért van az, hogy egyszer a fehérjehab összeesik, másszor meg nem. Mármint főzés után, amikor hűlik, összeesik.
köszi előre is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails