A
görög sütikről legtöbbször az az emlékünk, hogy valamilyen ragacsos
sziruppal van nyakon öntve. Ez a süti is épp ilyen, mikor megsül a
tészta, egy üde, meleg citromos sziruppal kell lelocsolni, amit aztán a
piskóta magába szív. Könnyen összedobható süti, még robotgép sem kell
hozzá.
Hozzávalók: 1/2 csésze vaj, 3/4
csésze cukor, 2 tojás, 1 1/2 evőkanál reszelt citromhéj, 1 dl langyos
tej, 1 1/2 csésze liszt, 1/2 tk. sütőpor
A sziruphoz: 1 csésze cukor, 1 citrom leve
1./ A vajat a cukorral keverjük krémes állagúra, majd egyenként adjuk hozzá
a tojásokat. Adjuk hozzá a tejet és forgassuk bele a sütőporral
elkevert lisztet, és a citrom reszelt héját.
2./ 180 fokon süssük kb. 20 percig. Közben
a sziruphoz a tűz fölött keverjük össze a cukrot a citromlével. (Az
eredeti recept szerint nem kell felmelegíteni tűz fölött ezt a szirupot,
mert így a darabos cukor kérget képez a tetején, a citromlé pedig
felszívódik a piskótába. Ennek ellenére én tűz fölött sziruposítom.)
3./ Öntsük rá a kisült piskótára és további 5 percre tegyük vissza a forró sütőbe.
Rombusz alakúra szeletelve tálaljuk.
1 megjegyzés:
Olyan finom puhának tűnik... :)
Megjegyzés küldése