2013. április 25., csütörtök

Lemonopita (citromos süti)

Lemonopita
Lemonopita
A görög sütikről legtöbbször az az emlékünk, hogy valamilyen ragacsos sziruppal van nyakon öntve. Ez a süti is épp ilyen, mikor megsül a tészta, egy üde,  meleg citromos sziruppal kell lelocsolni, amit aztán a piskóta magába szív. Könnyen összedobható süti, még robotgép sem kell hozzá.


Hozzávalók: 1/2 csésze vaj, 3/4 csésze cukor, 2 tojás, 1 1/2 evőkanál reszelt citromhéj, 1 dl langyos tej, 1 1/2 csésze liszt, 1/2 tk. sütőpor
A sziruphoz: 1 csésze cukor,  1 citrom leve

1./ A vajat a cukorral keverjük krémes állagúra, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.  Adjuk hozzá a tejet és forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet, és a citrom reszelt héját.
2./ 180 fokon süssük kb. 20 percig. Közben a sziruphoz a tűz fölött keverjük össze a cukrot a citromlével. (Az eredeti recept szerint nem kell felmelegíteni tűz fölött ezt a szirupot, mert így a darabos cukor kérget képez a tetején, a citromlé pedig felszívódik a piskótába. Ennek ellenére én tűz fölött sziruposítom.)
3./ Öntsük rá a kisült piskótára és további 5 percre tegyük vissza a forró sütőbe.
Rombusz alakúra szeletelve tálaljuk.

1 megjegyzés:

GasztroManó írta...

Olyan finom puhának tűnik... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails