2013. április 16., kedd

Görög napok a Vásárcsarnokban...és a korfui Bianco

Még utazni sem kell Görögoszágba és feltölthetjük fogyó készletünket olajbogyó, olivaolaj, tahini, esetleg a fincsi Samos...remélhetőleg elérhető lesz...
A Nagycsarnokban, április 18-20. között görög napokat rendeznek.  Megismerkedhetünk  a Magyarországon működő görög cégekkel, a görög konyhaművészet rejtelmeivel, sőt a tervek szerint számos híres terméket is megkóstolhatnak majd az idelátogatók.

Ez egy egyszerű görög halas recept, korfui specialitás, némi velencei beütéssel. Mivel Korfu hosszú ideig állt velencei uralom alatt, néhány jellegzetes és autentikus ételük bizony olasz ízvilágot hordoz. Általában márnából (kephalos) vagy tengeri sügérből (Lavraki) készítik, a burgonyát vékony szeletekre felvágva teszik bele. A falvakban nagyon népszerű és tápláló étel.

Rick Steinnek, korfui utazásán így mutatták:



Nemrég amikor az nlc-nek készítettem egy összeállítást halas ételekből,  kedvenceimből merítettem az inspirációt, úgyhogy ez a recept is szerepelt.
Lefkimiben kóstoltam egy olyan variációt, amibe burgonyát reszelve tették bele a szószba, ettől sűrűbb lett a szaftja, én magam is ezt a változatot honosítottam meg. Ha laktatóbban tálalom rizst teszek mellé, amúgy fehér kenyérrel fogyasztandó. És mivel nálunk a közelben sem márnát, sem tengeri sügért nem lehet kapni, tökéletesen megfelelt alapanyagnak az afrikai harcsa, ami nagyon jól magába szívta a citromos ízvilágot.
Bianco-hal citromos burgonyamártásban
Bianco-hal citromos burgonyamártásban
Harcsafilé citromos burgonyamártásban
Hozzávalók 2 főre: 40 dkg afrikai harcsafilé, 1 dl olíva olaj, 1 fejvöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, összezúzva, 1 nagyobb fejű (kb.15 dkg-os) burgonya, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál oregáno, fél citrom leve, só, bors, 1 felaprított csokor petrezselyem
A halfilét daraboljuk fel. Az olajon pároljuk meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá egy deci vizet, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát és reszeljük hozzá a burgonyát. Fűszerezzük oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal. Locsoljuk rá a fél citrom levét. Ha szükséges öntsük fel még annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele a haldarabokat és lefedve főzzük 20 – 25 percig, amíg a hal megpuhul és a leve összesűrűsüdik.
Párolt rizzsel vagy fehér kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails