2013. február 19., kedd

Ágyő macaron fóbia!


A legnagyobb fejtörést a sütikészítésben, ez idáig a macaron okozta, úgyhogy jó volt elmenni múlt héten a Szamos Gourmet Házba, ahol a Tchibo jóvoltából macaronokat, trendi cake pop sütiket, töltött muffinokat készítettünk, Pap Zoltán cukrász útmutatásai alatt.
Mi a macaron? Különböző színekben pompázó habkönnyű finomság. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből. Két kicsi korong valamilyen krémmel  összetapasztva. Házilag nehéz kivitelezni  (gondoltam én ez idáig)  mert figyelni kell arra, hogy ne legyen ragacsos, ne legyen túl édes. Volt néhány sztereotípiám, ami miatt nem vágtam bele. Legfőképpen pedig az, hogy a legelső próbálkozásom csúfos kudarcot vallott.

Néhány mítosz ledől:
  • Cukorszirup kell hozzá! Most porcukorral csináltuk, semmi baja nem lett a masszának!
  • Profi cukrászatokban használt, finomra őrölt mandulaliszt kell hozzá! Házilag is előállíthatod, ha hántolt, felszeletelt mandulát (csomagban kapható) megdarálsz.
  • Néhány napig pihentetett tojásfehérje kell hozzá. Mi itt a Szamosban, sütés előtt törtük fel.
Szóval nem kell nagyobb előkészület hozzá, mint egy piskóta összeállításához.
No, viszont utána jöhet a kézügyesség! Ebből viszont nekem nem sok jutott,  hiába volt ott a Tchibo professzionális szilikon nyomózsákja; jött a massza felül (ahol nem kellett volna), jött alul (ahol kellett volna ugyan, csak nem ebihal formában, hanem inkább szabályos korong alakban, mint ahogy a többieknek).10 perc pihentetés után 10 percnyi sütés. Elkészült a macaron, és finom kávés lett!

És lett egy szerelmem.  Ez az újrafelhasználható sütőforma, speciálisan macaron méretű körökkel, aprósütemények készítésére. Kifejezetten ösztönző erővel bír, hogy belevágjon az ember a macarongyártásba!  Egyenlőre plátói a dolog, de dolgozom az ügyön, mert néhány hét múlva lemegy ez az Édes élet kollekció és jönnek az újabb termékek.

És még:
Tőle tanulhatsz!
Ő is járt itt!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails