2009. október 5., hétfő

Kürtős kalács

Már régóta felszerettem volna tenni ezt, az egyik kerti-parti emlékét őrző anyagot.
A receptet Berkenyén tanultam egy nyolcvanvalahány éves sváb nénitől, aki még mellékesen megosztotta velem túrós lepényének a receptjét is, és hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az ororszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó let volna megörökíteni az utókornak…

Na de itt van a recept.




Kürtős kalács
Hozzávalók 10 darabhoz: 1 kg liszt, 30 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 dkg friss élesztő, 2 egész tojás,  2 tojás sárgája, 5 dl tej,  Kristálycukor és fahéj kívülre.


Egy deci langyos tejben futassuk meg az élesztőt, majd a liszttel a puha vajjal, a porcukorral, a tojások sárgájával és az egész tojásokkal gyúrjuk össze. Öntsük hozzá a maradék tejet és 10-15 percig dolgozzuk meg a tésztát.
Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Ekkor nyújtsunk ki a tésztát, vékonyra, vágjunk belőle másfél centis csíkokat. Ezt a tésztát tekerjük rá az olvasztott vajjal bekent fadurungokra, úgy, hogy egyik réteg, mindig egy kicsit rajta legyen a következőn.  Asztal lapon gördítíe egyengessük el rajta a tésztát. Majd forgassuk meg a fahéjas cukros keverékben.
Mi kerti grillsütőn gyakori forgatás mellett sütöttük meg.

De készíthető kert híján sütőben, csináltam már én is így

Ehhez egy görgös sodrófát csomagoljunk be teljesen alufóliába. Kenjük meg olvasztott vajjal, és erre tekerjük rá a tésztát.  Forgssuk meg fahéjes cukorban és 170-180 fokra előmelegített sütőben egy tepsire keresztbe fektetve, két-háromszori forgatás alatt kb 10-15 perc alatt süssük addig, míg a cukor ráolvad.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails