2007. október 30., kedd

Svéd húsgombócok szilva csatnival

 Erősen Ikea-inspriráció; ha ott vagyunk már-már kötelezően eszünk ilyet is. És mivel meglehetősen régen jártam arra felé, kénytelen voltam magam elkészteni ezeket a svéd húsgolókat. A barna szószhoz még nem volt bátorságom, áfonya lekvár helyett viszont tökéletes volt a házi készítési szilva-csatni.


Svéd húsgombócok szilva csatnival



Hozzávalók: 50 kg sertés és marhahús vegyesen, ledarálva, egy nagy fej vörös hagyma, 1 egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 0,5 deci tej, só, bors, 1 kiskanál kardamom, 1 kiskanál gyömbér-por.

A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztottam és felretettem. Összekevertem a darált húst a fűszerekkel, a tojással, a zsemlemorzsával és a párolt hagymával. Ha szükséges a massza tejjel lazítható. Kevés vajban kisütöttem.

Szilva csatni

Hozzávalók: 6,5 decihez: 1 kg szilva, 1-1 kiskanál szegfüszeg, fahéj, ánizs, 2-3 evőkanál friss, reszelt gyömbér, kb. 35-40 dkg cukor,1 evőkanál borecet.

A szilvát kimagoztam negyedekbe vágtam és feltettem főni 2,5 deci vízben. 45 perc múlva lazább állgúra öszzeturmixoltam.Visszatettem a tűzre, hozzáadtam a cukrot, a fűszereket, az ecetet és lekvárszerűen besűrítettem.
Befőttes üvegekbe töltöttem és dunsztolással egy napra félretettem. A felbontott üvegeket hűtőszekrénybe kell tárolni.A többi néhány hónapig áll így el.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails