2013. április 29., hétfő

Energetizáló tavaszi lencseleves



Ez a kedvenc leveseim egyike, amelyet még anno egy makrobiotikus kurzuson tanultam. Alapja a friss, zamatos zöldség. Nekem sikerült a helyi  piacon, egy kedves (ős)termelő hölgyet találnom, akinél a sárgarépa, de még a fehér répa is hihetetlenül édes ízű. (Igen, ezen az ember még néha meglepődik, hogy a zöldségnek íze van,most már csak zamatos, lédús paradicsomra vágyom!!!)
A zöldségek zsenge íze mellett az ízesítését a szárzeller szolgálja,  lehet sózni (legjobb a himalájai illetve a tengeri só), az életerőt pedig a shiitake gombából nyerjük, amit frissen is lehet kapni nagyobb élelmiszerüzletben, biopiacon, szárított változatban pedig elég sok helyen elérhető. Én is ilyet használtam.

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 3-4 szál sárgarépa, feldarabolva
  • 1 bögre piros lencse
  • 1 szál szárzeller, feldarabolva félholdra
  • 2 kisebb fehérrépa, feldarabolva
  • 2-3 darab shiitake gomba
  • só,
  • petrezselyem
  • + 2 centis darab kombu (elhagyható, de jobb, ha van!)


Kevés vízbe áztassuk be a szárított gombákat főzés előtt legalább egy órával.
Egy mély lábosba rétegezzük a hozzávalókat; a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a szárzellert. Mossuk át a lencsét és adjuk a zöldségekhez. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük alacsonyra a hőfokot. Adjuk hozzá a gombát és a kombut is. Ez utóbbi megakadályozza a lencse puffasztó hatását, megenni nem szokás.
Fedjük le a levest és főzzük a zöldségek puhulásáig (kb. 40 perc).
Ízlés szerint tehetünk bele egy kevés sót.
A gombákat vegyük ki a levesből és vágjuk fel csíkokra.
Tálaláskor adhatunk a leveshez megpirított, kockára vágott teljes kiőrlésű kenyeret és szórjuk meg petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails