2010. június 20., vasárnap

Galatopita ( bugatsa)



A galatopita igazi utcai süti (legalábbis a hellén vidéken), ahol a fánkok, croissantok mellett árulják. Langyosan, enyhén ropogós kéregben és fahéjas porcukorral megszórva.
Tocsogósabb, szirupos változata a galaktobureko.

Jól tudom, persze, hogy nem csak galaktoburekoból, galatopitából és baklavából áll a görög édeségek repertoálja, de az édes pita az egyik olyan süti, amelyik könnyedén, és széféleképpen elkészíthető. Főleg, ha a philo tészta helyett réteslapokat használunk. És persze, ha nem számítom bele azt a 15-20 percet, amíg a tejbegrízszerű masszát a tűz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.



Galatopita

Hozzávalók:8 lapos rétestészta (de ha csak 6 lapos van, nem kell kétségbe esni!),25 dkg búzadara,
35 dkg cukor,3 tojás,1 liter tej,1 narancs, vagy citrom reszelt héja,1 kiskanál narancsvirág víz,
5-6 dkg olvsztott vaj a réteslapokhoz, ízlés szerint fahéj és porcukor összekevere.

Robotgéppel krémessé kevertem a tojásokat és a cukrot, majd fakanállal folytatva a keverést hozzáadtam a búzadarát is. 1-2 deci tejjel csomómentesre kevertem, majd a maradék tejet is hozzáöntve tűzre tettem és állandó kevergetés mellett, - hogy be ne csomósodjon  - sűrűre főztem. Ízesítettem a narancsvirág vízzel, és a reszelt narancshéjjal, és félretettem hűlni.

Egy nagy kerek formát kikentem vajjal, kevés liszttel és rétegenként 5 lapot bele tettem, egyenként, olvasztottott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5.lap után beletöltöttem a grízes krémet. Erre ráfektettem a maradék 3 réteslapot, egyenként, vajjal meglocsolva. (6 lapos réteslapnál lehet 4-2 az arány.)
A kilógó széleket visszahajtva, meglocsoltam  a tetejét a maradék vajjal és előmelegített sütőbe, kb. 180 fokon 20 percig sütöttem.
Amikor egy kissé kihült fahéjes porcukorral megszórva tálaltam.

2010. június 7., hétfő

Feta és spenót mix: saláta

Ennek a receptnek egy korábbi változata már megjelent nálam, vagy 3 évvel ezelőtt. Akkor hatalmas örömódát énekeltem a feta és a spenót dicsőitésére, majd elkészítettem még legalább 2x, oszt' megfeledkeztem róla.
Nemrég sikerült végre kijutnom a biopiacra és aranyárban vettem bio spenótot.(Hogy őszinte legyek 3x kellett körbejárnom mire rászántam magam a vásárlásra, régen jártam itt, és megleptek a magas árak! De azért még a kosárba került néhány saláta, újhagyma, mángold, és kecskesajt is. )És a zsenge spenót felidézte  bennem az ízemlékeket. Lett belőle spenótos taglitatelle és ez a saláta, amely egy fogyókúrás étrendben is - ami nálam most vészesen aktuális -  megállja a helyét.


Spenótsaláta fetasajtos öntettel

Hozzávalók: 30 dkg spenót, 10 dkg fetasajt, 1,5 deci joghurt, 5-6 evőkanál konzerv kukorica, kevés citrom és petrezselyem.

A spenótot rövid ideig pároljuk meg forrásban levő vízbe, majd aprítsuk fel csíkokra.  A fetasajtot egy serpenyőben olvasszuk meg és ízesítsük, egy-két kanál friss citrom levével, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és a joghurttal , majd egy botturmix segítségével pürésítsük össze. Forgassuk meg benne a spenótot és adjuk hozzá a kukoricát.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails